NATO propune ajutor militar de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus marți un pachet de ajutor militar pentru armata ucraineană, în valoare de 100 de miliarde de euro, pe o perioadă de cinci ani. Această inițiativă ar conferi alianței occidentale un rol direct în sprijinirea Ucrainei, conform unor surse diplomatice citate de Reuters.

Potrivit planului, NATO ar prelua o parte din coordonarea sprijinului militar pentru Ucraina de la coaliția ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Rammstein. Această mișcare ar urmări, în mare parte, să protejeze sprijinul acordat Ucrainei în perspectiva unor posibile schimbări politice, mai ales în cazul unei posibile reîntoarceri a lui Donald Trump la Casa Albă, au explicat diplomații.

Propunerea urmează să fie discutată în cadrul reuniunii de două zile a miniștrilor de externe din NATO, care are loc miercuri și joi. Scopul este de a finaliza un pachet de măsuri înaintea summitului NATO din Washington din luna iulie.

Până în prezent, NATO s-a limitat la furnizarea de ajutoare neletale pentru Ucraina, din cauza temerii că un rol mai direct ar putea escalada tensiunile cu Rusia. Cu toate acestea, există o opinie tot mai răspândită în cadrul NATO că este necesar să se asigure un sprijin militar mai susținut și pe termen lung pentru Ucraina.

Oficialii NATO au confirmat că vor găsi modul cel mai eficient de a organiza sprijinul alianței pentru Ucraina, pentru a-l face mai robust, mai previzibil și mai durabil. Cu toate acestea, diplomații au atras atenția că discuțiile sunt încă într-un stadiu incipient și că nu este clar dacă suma propusă de 100 de miliarde de euro va fi acceptată și nici cum va fi finanțată.

Toate deciziile NATO necesită un consens între cei 32 de membri ai alianței.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *