NATO promite să modernizeze armata Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei

NATO a catalogat miercuri Rusia drept cea mai „directă amenințare” la adresa securității aliaților după invazia Moscovei în Ucraina și a promis că va moderniza armata Ucrainei, aflată în dificultate, afirmând că este alături de Kiev în „apărarea eroică a țării lor”.

NATO investește în armata Ucrainei

În încheierea unui summit dominat de tulburările geopolitice provocate de invazie, NATO a invitat oficial Suedia și Finlanda să se alăture alianței și s-a angajat să consolideze forțele pregătite de luptă și de reacție rapidă pe flancul său estic, cel mai apropiat de Rusia. Președintele Joe Biden a anunțat desfășurări suplimentare de forțe terestre, aeriene și maritime ale SUA în Europa, inclusiv un cartier general permanent al armatei cu batalionul aferent în Polonia, primul desfășurare americană cu normă întreagă în flancul estic al NATO.

În timp ce cei 30 de lideri naționali ai NATO se întâlneau la Madrid, forțele rusești au intensificat atacurile în Ucraina, inclusiv atacuri cu rachete asupra regiunii sudice Mykolaiv, aproape de liniile de front. Primarul orașului Mykolaiv a declarat că o rachetă rusă a ucis cel puțin trei persoane într-o clădire rezidențială din această zonă, în timp ce Moscova a declarat că forțele sale au lovit ceea ce a numit o bază de antrenament pentru mercenarii străini din regiune.

Guvernatorul provinciei Luhansk din estul Ucrainei a raportat „lupte peste tot” în bătălia din jurul orașului Lysychansk, situat pe vârful dealului, pe care trupele rusești încearcă să-l încercuiască în încercarea de a cuceri toată partea estică puternic industrializată a Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat în fața liderilor NATO că Kievul are nevoie de mai multe arme și bani, și mai repede, pentru a începe să contracareze avantajul uriaș al Rusiei în materie de putere de foc, și a avertizat că ambițiile Kremlinului nu se opresc la Ucraina.

„O poziție la fel de fermă și activă”

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a lăudat ulterior „poziția clară” a NATO față de Rusia, adăugând: „O poziție la fel de fermă și activă în ceea ce privește Ucraina va contribui la protejarea securității și stabilității euro-atlantice”. Un comunicat al NATO a numit Rusia „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității și stabilității aliaților”, o aluzie la deteriorarea precipitată a relațiilor cu Rusia – clasificată anterior drept „partener strategic”, de la invazie.

NATO a convenit asupra unui pachet de sprijin menit să modernizeze armata ucraineană. „Suntem pe deplin solidari cu guvernul și poporul ucrainean în apărarea eroică a țării lor”, se arată în comunicat.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii