NATO: Italia condiționează respectarea ţintei de 2% din PIB pentru Apărare

Italia nu va putea să aloce cel puţin 2% din PIB pentru sectorul Apărării, dacă Uniunea Europeană refuză să-i ofere o anumită flexibilitate bugetară, a declarat ieri ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, potrivit Agerpres.

La summitul NATO din 2014, statele membre au stabilit ca, în cel mult zece ani de atunci, fiecare să aloce Apărării un buget echivalent cu 2% din PIB.

 În prezent, doar şapte din cele 31 de ţări membre ale NATO respectă această ţintă.

În ce priveşte Italia, bugetul său al Apărării a fost anul trecut de circa 1,5% din PIB, iar precedentul guvern italian condus de Mario Draghi a amânat, până în 2028, îndeplinirea ţintei de 2% din PIB pentru Apărare.

Ministrul Apărării a susținut, într-o intervenţie în faţa parlamentului de la Roma, că va fi dificil pentru Italia să aloce 2% din PIB pentru Apărare, atâta timp cât „nu vom soluţiona actualele inconsistenţe dintre responsabilitatea de consolidare a securităţii colective şi constrângerile asupra finanţelor publice, impuse de UE”.

Declaraţia sa survine în timp ce Comisia Europeană pregăteşte noi reguli bugetare pentru statele UE, după ce le-a relaxat odată cu pandemia.

Italia, a cărei datorie publică va ajunge anul acesta la circa 142% din PIB, cere cu această ocazie Bruxellesului mai multă flexibilitate asupra modului în care cheltuielile pentru investiţii sunt luate în considerare în Pactul de Stabilitate şi Creştere.

„Am fost nevoit să aduc în discuţie constrângerile Pactului de Stabilitate, care, dată fiind datoria noastră publică, ne aduc într-o poziţie cu marje de acţiune limitate”, a mai justificat ministrul italian nerespectarea de către ţara sa a ţintei bugetului apărării convenite în cadrul NATO.

Secretarul general al acestei alianţe, Jens Stoltenberg, a insistat anterior ca, la summitul din iulie, statele membre să-şi asume angajamente mai ambiţioase în materie de cheltuieli militare, având în vedere războiul din Ucraina, iar alocarea a 2% din PIB pentru Apărare să fie un minim, nu un plafon.

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *