NATO își va întări prezența în zona Mării Negre pentru a contracara amenințările Rusiei

Consiliul NATO-Ucraina s-a reunit miercuri pentru a analiza situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul acțiunilor recente ale Rusiei. Întâlnirea a fost convocată la cererea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski și a fost prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul reuniunii, aliații NATO și Ucraina au criticat decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră și tentativa deliberată de a opri exporturile agricole ale Ucrainei.

De asemenea, participanții au condamnat atacurile recente ale Rusiei cu rachete asupra unor orașe portuare din Ucraina, precum și atacul cu drone asupra facilității de stocare a grâului din orașul portuar Reni, situat în apropierea graniței cu România. O altă preocupare majoră a fost noua zonă de avertizare a Rusiei din Marea Neagră, care se confruntă cu noi riscuri și afectează libertatea de navigație în zonă.

În urma discuțiilor, NATO a anunțat că va intensifica supravegherea în regiunea Mării Negre, inclusiv prin utilizarea aeronavelor de patrulare maritime și dronelor. Această măsură vine ca parte a eforturilor Alianței de a răspunde provocărilor de securitate din regiune și de a-și proteja interesele și aliații.

În plus, NATO a reiterat angajamentul său de a sprijini Ucraina prin acordarea de asistență militară, economică și umanitară. Nu în ultimul rând, Alianța a salutat eforturile Turciei de a reînnoi acordul privind exportul de grâu, precum și implicarea României, Bulgariei, Uniunii Europene și Organizației Națiunilor Unite în facilitarea tranzitului exporturilor agricole ucrainene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *