NATO: Invazia rusă în Ucraina a cauzat pagube climatice de 32 de miliarde de dolari

În cadrul summitului desfășurat la Washington în perioada 9-11 iulie, NATO a publicat un raport cu privire la impactul invaziei ruse din Ucraina asupra mediului și schimbărilor climatice.

Potrivit documentului prezentat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, războiul din Ucraina a cauzat pagube climatice evaluate la 32 de miliarde de dolari de la declanșarea acestuia în februarie 2022.

Raportul subliniază că invazia Rusiei nu a afectat doar infrastructura și populația Ucrainei, ci a avut și efecte devastatoare asupra mediului. Incendiile provocate de atacurile asupra infrastructurii energetice, cum ar fi depozitele de petrol și rafinăriile, au provocatemisii masive de dioxid de carbon în atmosferă. În plus, distrugerea câmpurilor și pădurilor a redus capacitatea naturală de absorbție a carbonului, amplificând impactul asupra climei în întreaga regiune.

Analiștii estimează că au fost eliberate în atmosferă până la 175 de milioane de tone de dioxid de carbon în primele 24 de luni de conflict, contribuind semnificativ la încălzirea globală și la schimbările climatice în regiune.

Este prima dată când NATO include într-un astfel de raport o analiză detaliată a modului în care schimbările climatice influențează adversarii strategici ai Alianței și impactul climatic al conflictelor armate.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *