NATO intensifică patrulele în Marea Baltică

NATO a anunțat joi că își intensifică patrulele în Marea Baltică. Decizia vine după descoperirea unor pagube la o conductă de gaz care leagă Finlanda și Estonia, precum și la un cablu de telecomunicații între Suedia și Estonia.

NATO va efectua „zboruri suplimentare de supraveghere și recunoaștere, în special cu avioane de patrulare maritimă, avioane AWACS ale NATO și drone”, conform unui comunicat emis de Alianță. De asemenea, o flotă de patru vânătoare de mine NATO a fost desfășurată în regiune.

Purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White, a declarat: „Continuăm să supraveghem îndeaproape situația și rămânem în strâns contact cu aliații noștri, Estonia și Finlanda, precum și cu partenerul nostru, Suedia.”

Incidentul care a declanșat această reacție a fost scurgerea de la gazoductul Balticconnector, care a dus la închiderea acestuia pe 8 octombrie. Autoritățile finlandeze au indicat că scurgerea a fost cauzată de o intervenție externă, alimentând temeri legate de un posibil sabotaj, mai ales în contextul tensiunilor cu Rusia. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Alianța va da un „răspuns hotărât” dacă se dovedește că incidentul a fost un atac deliberat.

Suedia a dezvăluit marți că un cablu de telecomunicații din Marea Baltică a suferit daune similare în aceeași perioadă, însă cauza nu este încă cunoscută. Aceste evenimente au readus în atenție incidentele din septembrie 2022, când patru scurgeri uriașe de gaze, precedate de explozii submarine, au afectat conductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, prin care era transportată o mare parte a gazului rusesc în Europa. Originea acestor explozii rămâne încă o enigmă, cu autoritățile considerându-le drept „sabotaj.”

Facebook

Comentarii

83 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *