NATO începe cel mai mare exercițiu aerian din istoria sa

NATO începe, astăzi, cel mai important exerciţiu de manevre aeriene, coordonat de Germania, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Exerciţiul „Air Defender 23” se va desfăşura până pe 23 iunie şi va reuni aproximativ 250 de avioane militare din 25 de state membre NATO şi partenere, inclusiv Japonia şi Suedia, ţară candidată la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

Până la 10.000 de persoane vor lua parte la acest exerciţiu, menit să consolideze interoperabilitatea şi protecţia împotriva dronelor şi rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra oraşelor, aeroporturilor sau porturilor situate pe teritoriul NATO.

Exerciţiul a fost conceput în 2018, parţial ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, a declarat generalul Ingo Gerhartz, şeful Forţele Aeriene Germane, în timpul prezentării exerciţiului.

NATO este hotărâtă să apere fiecare centimetru din teritoriul său, dar nu va fi direcţionat niciun zbor, de exemplu, către Kaliningrad, enclava rusă care se învecinează cu Polonia şi Lituania, membre NATO, a dat asigurări generalul german.

„Suntem o alianţă defensivă şi aşa este planificat acest exerciţiu”, a insistat el.

Exerciţiul va include pregătire operaţională şi tactică, în principal în Germania, dar şi în Cehia, Estonia şi Letonia.

În opinia generalului Michael Loh, exerciţiul va viza să completeze prezenţa permanentă a Statelor Unite în Europa şi să ofere pregătire la o scară mai mare decât ceea ce se realizează, de obicei, pe continent.

Facebook

Comentarii

65 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *