NATO: 75 de ani de la înființare, sub spectrul războiului

NATO împlinește, astăzi, 75 de ani de la înfiinţare, într-o atmosferă tensionată, marcată de războiul din Ucraina, aflat în desfășurare deja de doi ani.

Înfiinţată la 4 aprilie 1949, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a „construit cea mai puternică alianţă din istorie”, potrivit secretarului său general, Jens Stoltenberg. La o distanță de 75 de ani, Europa „se confruntă cu un război la o scară pe care o credeam încheiată”, remarcă acesta.

În fața provocărilor războiului, Europa și SUA trebuie să fie unite, NATO trebuie să rămână la fel de unită ca oricând, a pledat Stoltenberg în fața celor 32 de miniștri de externe, la ceremonia de astăzi de la Bruxelles.

”Europa are nevoie de America de Nord pentru securitatea sa”, a spus el. ”În acelaşi timp, însă, şi America de Nord are nevoie de Europa. Aliaţii europeni dispun de forţe armate de talie mondială, de vaste reţele de informaţii şi de o influenţă diplomatică unică. Ei multiplică puterea Americii”, a subliniat şeful NATO.

În ciuda urgenței de război, care se resimte tot mai acut în rândul aliaților, NATO este „mai puternică, mai unită şi mai mare decât oricând”, a spus și secretarul de stat american, Antony Blinken.

NATO numără acum 32 de membri, dintre care doi, Finlanda şi Suedia, au aderat după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg nu şi-a ascuns îngrijorarea faţă de situaţia de pe linia frontului. El a cerut miercuri aliaţilor să răspundă rapid la „nevoile urgente” ale ţării în materie de muniţii, artilerie şi, mai ales, de echipamente de apărare antiaeriană.

„Situaţia de pe front este atât de dificilă”, spune Stoltenberg, deoarece trupele ruseşti sunt pregătite să sufere pierderi considerabile pentru câştiguri teritoriale minime.

Soldaţii ucraineni sunt nevoiţi să raţionalizeze obuzele, deoarece nu primesc suficiente, a mai arătat secretarul general al NATO.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *