NATO deschide oficial procesul de aderare pentru Finlanda și Suedia

După acordul trilateral dintre Turcia, Finlanda și Suedia, NATO deschide oficial procesul de aderare pentru cele două țări nordice.

Anterior, când Finlanda și Suedia și-au anunțat intențiile de a se alătura alianței, Turcia a oprit procesul, acuzând națiunile că „protejează teroriști”, publicând o listă de cerințe care trebuiau îndeplinite înainte de a le permite celor două state să își continue procesul de aderare.

Mai mulți diplomați și lideri din Turcia, Suedia și Finlanda au purtat o serie de discuții în încercarea de a trece peste impasul cauzat de opoziția lui Erdogan față de această extindere. După mai multe serii de discuții cele trei țări au ajuns la un consens în cadrul summitul NATO de la Madrid unde liderii finlandezi, suedezi și turci au formulat un document tripartit care abordează preocupările Turciei, în urma discuțiilor diplomatice.

Acum, Finlanda și Suedia trebuie să se pregătească pentru următorii pași ai aderării. În primul rând, experții și reprezentanții NATO se vor întâlni la Bruxelles pentru a evalua oficial dacă țările sunt dispuse și capabile să îndeplinească cerințele politice, legale și militare necesare pentru a se alătura alianței.

Apoi, țările vor trimite o scrisoare oficială de intenție în care să spună că acceptă în mod oficial obligațiile NATO.

În continuare, începe procesul parlamentar, în care legislaturile statelor membre vor vota pentru admiterea Finlandei și Suediei în NATO. Acest proces este de așteptat să dureze aproximativ un an.

Pasul final, odată ce toate cele 30 de legislaturi ale statelor membre vor vota aderarea Finlandei și a Suediei, va fi notificarea guvernului SUA, depozitarul Tratatului de la Washington, tratatul-cadru din spatele NATO.

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg a declarat anterior în mai multe ocazii că aderarea celor două țăril la alianța Nord-Atlantică se va bucura de un proces mult mai rapid .

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii