NATO declară pentru prima dată China o „provocare de securitate”

NATO a inclus pentru prima dată China printre prioritățile sale strategice, afirmând că ambițiile Beijingului și „politicile sale coercitive” reprezintă o provocare pentru „interesele, securitatea și valorile” blocului occidental.

NATO vede China ca pe o provocare

Noul proiect al alianței, sau Conceptul strategic (PDF), care stabilește prioritățile alianței pentru următorul deceniu, a fost aprobat miercuri, în cadrul unui summit al liderilor din Spania. Documentul a folosit un limbaj foarte dur la adresa Rusiei, pe care a descris-o ca fiind „cea mai semnificativă și directă amenințare” la adresa păcii și securității alianței, dar a afirmat că ambițiile militare ale Beijingului, retorica sa de confruntare față de Taiwan și legăturile tot mai strânse cu Moscova reprezintă „provocări sistemice”.

„China își consolidează substanțial forțele militare, inclusiv armele nucleare, își intimidează vecinii, amenință Taiwanul, își monitorizează și controlează proprii cetățeni prin intermediul tehnologiei avansate și răspândește minciuni și dezinformări rusești. China nu este adversarul nostru, dar trebuie să fim lucizi cu privire la provocările serioase pe care le reprezintă.”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața reporterilor.

În replică, China a declarat joi că se opune „ferm” declarației NATO, calificând-o drept un avertisment „complet inutil”.

„Așa-numitul document al NATO privind noul concept strategic nu ține cont de fapte, confundă albul și negrul și defăimează politica externă a Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.

Întorsătura oficială a NATO pune cea mai mare alianță militară din lume, bazată pe forțele armate ale Statelor Unite, în gardă împotriva Chinei, care are a doua cea mai mare economie din lume și o armată în creștere rapidă, atât ca număr, cât și ca tehnologie de vârf. Liderii occidentali sunt îngrijorați de faptul că agresiunea Rusiei în Ucraina, pe care China încă nu a condamnat-o, ar putea încuraja Beijingul să fie mai asertiv în privința Taiwanului. China consideră că Taiwanul este o parte a teritoriului său, fără dreptul la recunoaștere independentă ca stat sau reprezentare pe scena mondială.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: NATO.int

Facebook

Comentarii