NATO caută alte soluții pentru Ucraina decât aderarea

Cu patru săptămâni înainte de summitul NATO de la Vilnius, care ar trebui să aprobe acest plan, s-a convenit că Ucraina nu poate adera la Alianţa Nord-Atlantică atât timp cât luptele împotriva forţelor ruse sunt încă în desfăşurare, prezintă o analiză Reuters, preluată de Agerpres.

Membrii Alianţei sunt pe punctul de a conveni asupra unor măsuri progresive pentru consolidarea legăturilor cu Ucraina, în special prin îmbunătăţirea modului în care NATO şi Kievul cooperează, şi a unui program pe mai mulţi ani pentru a ajuta Ucraina să îşi alinieze forţele de securitate la standardele operaţionale şi tehnice ale NATO.

Dar aliaţii mai trebuie să-şi rezolve divergenţele cu privire la modul în care să răspundă dorinţei de aderare a Ucrainei, care a fost guvernată de o declaraţie vagă din 2008 conform căreia va adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, fără a preciza cum şi când.

Ambasadoarea americană pe lângă NATO, Julianne Smith, a declarat ieri jurnaliştilor că membrii Alianţei încă mai discută asupra modului în care să răspundă la aspiraţiile de aderare ale guvernului de la Kiev.

O sursă de rang înalt din cadrul NATO a declarat pentru Reuters, că se „căută intens un mecanism care să aducă Ucraina mai aproape de NATO, fără a o integra în NATO”.

Dincolo de deliberări, întrebarea este dacă membrii alianţei pot face proba unităţii, și anume să-și intensifice eforturile pentru acorduri înaintea summitului din 11-12 iulie în capitala lituaniană.

SUA și Germania sunt precaute; Franța cere garanții de securitate

Guvernele occidentale, cum ar fi SUA şi Germania, sunt precaute faţă de măsurile care, în opinia lor, ar putea aduce alianţa mai aproape de un război activ cu Rusia, care a considerat mult timp extinderea Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est drept o dovadă a ostilităţii occidentale.

Pentru a-i linişti pe ucraineni, Polonia şi unele guverne din Europa de Est au cerut NATO să-şi definească clar etapele spre o eventuală aderare şi să favorizeze mişcarea accelerată în această direcţie.

Alţi membri, în special SUA şi Germania, au fost reticenţi în a adopta această idee, potrivit diplomaţilor.

Unii lideri, precum Zelenski şi preşedintele francez Emmanuel Macron, au cerut ca Ucraina să primească „garanţii de securitate”.

Cu toţii sunt însă de acord cu privire la necesitatea de a consolida în continuare securitatea Ucrainei înainte de aderarea ei la NATO.

„Trebuie să ne asigurăm că, atunci când acest război se va încheia, vor exista aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei”, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *