NATO către Turcia: Este timpul să acceptăm aderarea Finlandei și Suediei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sporit joi presiunile asupra Turciei pentru ca aceasta să dea undă verde aderării Suediei și Finlandei la alianță. Acesta a spus în timpul unei vizite la Istanbul că Stockholm și Helsinki „au oferit rezultate” și ar trebui să li se permită aderarea.

Oficialii din Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum în iunie pentru a deschide calea pentru ca cele două țări să abordeze preocupările turcești privind terorismul și exporturile de arme, dar Turcia, împreună cu Ungaria, nu a semnat încă aderarea lor.

Potrivit POLITICO, întârzierea a ridicat întrebări cu privire la strategia politică a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan și dacă acesta folosește problema aderării la NATO ca monedă de schimb în relația complexă a Ankarei cu Statele Unite, precum și pentru a-și spori propria popularitate în țară.

„Vă recunosc îngrijorările”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă alături de ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu. „În același timp este clar că Finlanda și Suedia au respectat memorandumul și sunt angajate în parteneriatul pe termen lung cu Turcia. Suedia adoptă o nouă legislație care interzice participarea la organizații teroriste, inclusiv la PKK, și consolidează instrumentele privind finanțarea terorismului – au loc mai multe extrădări și expulzări, iar restricțiile privind vânzarea de arme către Turcia au luat sfârșit.”

Stoltenberg urmează să discute vineri cu Erdoğan pe această temă. Noul prim-ministru suedez, Ulf Kristersson, este, de asemenea, așteptat să viziteze Turcia săptămâna viitoare pentru discuții privind procesul de aderare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *