NATO a început exercițiul nuclear, găzduit de Belgia

Forţele armate din 14 ţări membre ale NATO au început, astăzi, exerciţiul de pregătire pentru apărarea teritoriului Alianţei Nord-Atlantice folosind arme nucleare, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Exerciţiul, numit ‘Steadfast Noon’, implică aproape 60 de avioane, printre care avioane de luptă, de supraveghere şi de realimentare, precum şi bombardiere B-52, care vor zbura din Dakota de Nord, conform NATO.

Pentru că este vorba de exerciții, vor fi folosite arme fără focoase nucleare.  

Cel mai nou avion care poate fi dotat cu aceste arme este F-35. Aliații europeni au însă și alte variante la dispoziție. Astfel, Belgia și Olanda dețin câteva F-16, care sunt pregătite în mod special să transporte bombe nucleare. Germania și Italia se bazează pe Panavia Tornado, un avion creat la finalul anilor 70 de companii britanice, vest-germane și italiene.

Special pentru Steadfast Noon vor veni din Statele Unite și câteva bombardiere grele B-52. Acestea au putut să care bomba nucleară B-61, în trecut, dar au fost reconfigurate.

Zborurile de antrenament vor avea loc deasupra Belgiei, care găzduieşte exerciţiul, precum şi deasupra Mării Nordului şi Marii Britanii, a precizat NATO, care a subliniat că nu vor fi folosite arme reale.

Exerciţiul ‘Steadfast Noon’ „este o rutină, un antrenament recurent şi nu este legat de niciun eveniment mondial din prezent”, se arată într-un comunicat de presă al Alianţei Nord-Atlantice.

„Acest exerciţiu ajută la garantarea siguranţei şi eficienţei capacităţii de descurajare nucleară a Alianţei”, potrivit NATO.

Conform programului nuclear comun al NATO, armele nucleare americane staţionate în Europa pot fi de asemenea folosite de avioanele statelor partenere într-o situaţie de urgenţă pentru a combate forţe inamice, de exemplu.

Arme nucleare ale SUA sunt depozitate în Belgia, Turcia, Olanda şi Germania, conform unor informaţii care nu au fost confirmate oficial de Alianţă.

Exercițiul este pregătit de dinainte de 24 februarie, data invadării Ucrainei de către Rusia. Șeful NATO a explicat și de ce trebuie verificat dacă arsenalul nuclear aliat este în condiții optime – bombele atomice garantează pacea, deoarece descurajează un atac.

Un oficial american a declarat că și Rusia va avea un exercițiu nuclear, care este programat să se desfășoare tot luna aceasta.

Facebook

Comentarii

46 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *