Națiunile lumii grăbesc evacuarea de mare risc în Sudan. 9 cetățeni români au ajuns în țară

Forțele armate ale Statelor Unite, ale Marii Britanii și a altor state au evacuat personalul ambasadelor din Sudan, în timp ce alte națiuni s-au grăbit să își pună cetățenii în siguranță. Izbucnirea luptelor în urmă cu opt zile între armată și grupul paramilitar Rapid Support Forces (RSF) a declanșat o criză umanitară, a ucis 420 de persoane și a blocat milioane de sudanezi fără acces la serviciile de bază.

În timp ce oamenii încercau să fugă din haos, țările au început să trimită avioane și să organizeze convoaie la Khartoum pentru a-și scoate cetățenii. Unii cetățeni străini au fost răniți. Focuri de armă au răsunat în tot orașul și un fum întunecat plutea deasupra capului, a declarat un reporter Reuters.

Părțile beligerante s-au acuzat reciproc de atacarea unui convoi francez, ambele spunând că un francez a fost rănit. Ministerul de Externe al Franței, care a anunțat anterior că evacuează personalul diplomatic și cetățenii, nu a făcut niciun comentariu. Franța a declarat că un avion francez care transporta aproximativ o sută de persoane, inclusiv delegația Uniunii Europene din Khartoum, alături de alte naționalități, a plecat spre Djibouti, iar un al doilea avion cu un număr similar la bord urma să decoleze în scurt timp.

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, 9 cetățeni români și un membru al familiei din Sudan, au fost scoși din țară și aduși în România în noaptea de duminică spre luni. De asemenea, MAE a anunțat că 22 de cetățeni români și 4 membri de familie ai acestora, cetățeni sudanezi, au cerut să fie evacuați.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *