NASA: China are obiective militare în spațiu

Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat, ieri, în Congres, că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA, potrivit Agerpres.

„China a făcut paşi extraordinari (în spaţiu), în special în ultimii 10 ani, dar sunt foarte, foarte secretoşi. Credem că o mare parte din aşa-numitul lor program spaţial civil este un program militar”, atrage atenția șeful NASA.

Nelson a subliniat, de asemenea, că este de datoria SUA să ajungă pe Lună înaintea Chinei. Acesta spune că, în cazul în care ar ajunge, totuși, prima pe planeta roșie, China ar putea revendica teritoriul ca fiind al său. „Îngrijorarea mea este dacă China ar ajunge prima acolo şi ar spune brusc ‘ok, acesta este teritoriul nostru, staţi deoparte'”, a avertizat el.

Şeful NASA a spus, totuși, că SUA continuă să dețină supremația în spaţiu, dar că trebuie „să fii realist că R.P.Chineză cheltuieşte într-adevăr mulţi bani pe asta şi că au mult loc de creştere în bugetul lor”.

Prin programul Artemis, NASA vrea să trimită din nou oameni pe Lună după mai bine de 50 de ani. Misiunea de aselenizare Artemis 3 a fost amânată recent până în septembrie 2026. Scopul pe termen lung al Artemis este de a stabili o bază lunară permanentă, ca fundament pentru misiunile pe Marte.

Între timp, și China urmăreşte un program spaţial ambiţios, încercând să prindă din urmă SUA şi Rusia. Această țară a declarat că vrea să trimită oameni pe Lună până în 2030. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *