NASA anunță succesul primului test al sistemului de apărare planetară

Nava spațială pe care NASA a distrus-o în mod deliberat, luna trecută, propulsând-o într-un asteroid, a reușit să împingă micul satelit stâncos de pe traiectoria sa naturală, pe o orbită mai rapidă. A fost prima dată când omenirea a modificat mișcarea unui corp ceresc, a anunțat, marți, agenția spațială americană.

Misiunea, cu costuri de 330 de milioane de dolari și care a durat șapte ani, a reprezentat, de asemenea, primul test al unui sistem de apărare planetară, conceput pentru a preveni o eventuală coliziune apocaliptică a unui meteorit cu Pământul.

Primul test al sistemului de apărare planetară

Concluziile observațiilor telescopice, prezentate în cadrul unei conferințe de presă a NASA, la Washington, au confirmat că zborul de testare sinucigaș al navei spațiale DART, din 26 septembrie, și-a atins obiectivul principal: schimbarea direcției unui asteroid, prin forță cinetică pură.

Măsurătorile astronomice din ultimele două săptămâni au arătat că asteroidul țintă a fost împins puțin mai aproape de asteroidul-mamă, mai mare, pe care îl orbitează și că perioada sa orbitală a fost scurtată cu 32 de minute, au declarat oamenii de știință de la NASA.

Impactul de luna trecută, la 10,9 milioane de kilometri de Pământ, a fost monitorizat în timp real de la centrul de operațiuni al misiunii de la Laboratorul de Fizică Aplicată (APL) al Universității Johns Hopkins din Laurel, Maryland, unde a fost proiectată și construită nava spațială pentru NASA.

Ținta celestă a DART a fost un asteroid numit Dimorphos, aproximativ de mărimea unui stadion de fotbal, care orbita în jurul unui asteroid-mamă de aproximativ cinci ori mai mare, numit Didymos, o dată la 11 ore și 55 de minute.

Zborul de testare s-a încheiat cu vehiculul de impact DART care s-a izbit direct în Dimorphos, la viteza de aproximativ 14.000 de mile pe oră (22.531 km/h).

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *