Napirendre került Magyarországon Svédország és Finnország NATO – csatlakozásának témája

Március elsejére tűzte ki a parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról szóló ülés időpontját. A megbeszélést különböző relevánsabbnak tűnő ügyekkel indokolva halogatta a kormány már több, mint fél éve, miközben több ország is sürgette Magyarországot – olvasható a hvg.hu cikkében.

A két ország katonai szövetségbe való belépéséről egyelőre csak Magyarország és Törökország nem tárgyalt, az EU-s tagállamok közül tehát Magyarország lesz az utolsó, aki megbeszélést tart a katonai szövetségbe való csatlakozásról. Novemberben Szijjártó Péter külügyminiszter azt nyilatkozta, tárgyalt már a két ország képviselőivel, és elmondta nekik, Magyarországon nem fog múlni és miattuk nem fog késlekedni a belépésük, azt is ígérték, hogy még ősszel tárgyalnak az országok csatlakozásának támogatásáról, ez azonban valami miatt tavaszig mégsem sikerült.

Az eddigi késleltetés indokai között volt például, hogy az EU-s források visszaszerzését kellett priorizálnia a törvényhozásnak, vagy hogy egyelőre folyamatban van a témáról szóló társadalmi vita, illetve az is, hogy a kormánynak nincs ráhatása arra, hogy a parlament milyen ütemben tárgyal meg valamit.

Molnár Adrienn

forrás: https://www.rferl.org/a/orban-hungary-approve-finland-sweden-nato-accession/32148319.html

Facebook

Comentarii

59 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *