Nancy Pilosi a ajuns în Taiwan

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns la Taipei, fiind întâmpinată de ministrul de externe taiwanez Joseph Wu şi de reprezentanta SUA în Taiwan, Sandra Oudkirk. În pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită, avionul Forţelor Aeriene ale SUA (SPAR19), la bordul căruia se află preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, a zburat din Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, a ocolit Marea Chinei de Sud și a aterizat pe aeroportul din Taipei.

blank

Înaltul diplomat american, care urmează să se întâlnească, în cursul zilei de mâine, cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen, a declarat că angajamentul american faţă de un Taiwan democratic este mai important ca niciodată. ”Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a spus Pelosi într-o scurtă declaraţie, imediat după ce a aterizat la Taipei.

În timp ce vizita demnitarului american era așteptată la Taipei, tensiunile au crescut în ultimele ore. Cu puţin timp înainte ca avionul demnitarului american să aterizeze în Taiwan, televiziunea de stat chineză a anunţat că avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoarea Taiwan,  acţiune infirmată însă de Ministerul taiwanez al Apărării. În timpul zilei, China a anunțat că a ridicat de la sol mai multe avioane și a dislocat nave militare în Marea Chinei de Sud. Taiwanul a plasat avioanele sale în stare de urgență la sol, iar Statele Unite au trimis, la rândul lor, patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan.

China, care consideră insula Taiwan ca o parte a teritoriului său, a avertizat SUA cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru Beijing. De cealaltă parte, SUA au transmis că o astfel de vizită diplomatică nu schimbă cu nimic linia politicii externe americane, care va continua să nu recunoască independența insulei Taiwan.

Însă, vizita lui Nancy Pilosi la Taipei este considerată una cu mare încărcătură simbolică. Pe lângă funcția importantă pe care o ocupă demnitarul american, Nancy Pilosi este și unul dintre criticii vehemenți ai puterii de la Beijing. Actualul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA s-a întâlnit cu dizidenți pro-democrație și a vizitat inclusiv Piața Tiananmen, pentru a comemora victimele masacrului din 1989. În luna aprilie, când și-a anulat vizita în Taiwan, în urma îmbolnăvirii cu Covid-19, Nancy Pilosi a transmis, de asemenea, că deplasarea sa la Taipei este necesară pentru a transmite suportul Congresului american pentru Taiwan.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, superb weblog layout! How lengthy have you ever been running a blog for?
    you make running a blog look easy. The overall glance of your
    site is magnificent, as well as the content material!
    You can see similar here dobry sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *