Nancy Pelosi promite sprijin pentru denuclearizarea Coreei de Nord

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și omologul său sud-coreean au promis joi să sprijine eforturile de menținere a unei descurajări puternice împotriva Coreei de Nord și de realizare a denuclearizării acesteia.

O declarație comună a fost emisă după ce Pelosi s-a întâlnit la Seul cu președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud, Kim Jin-pyo, în cadrul căreia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la evoluția amenințărilor nucleare și cu rachete ale Nordului.

Nancy Pelosi, descurajări împotriva Coreei de Nord

„Ambele părți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația gravă a amenințării crescânde a Coreei de Nord. Am convenit să sprijinim eforturile celor două guverne de a realiza denuclearizarea practică și pacea prin cooperare internațională și dialog diplomatic, pe baza descurajării puternice și extinse împotriva Nordului.”, se arată în declarație.

Pelosi a mai spus, în cadrul unei conferințe de presă, că ea și Kim au discutat despre modalități de a stimula cooperarea în domeniul securității regionale și al problemelor economice și climatice. Ea a sosit în Coreea de Sud miercuri târziu, după o scurtă oprire în Taiwan, și s-a întâlnit cu oficiali ai ambasadei SUA la Seul mai devreme joi, înainte de discuțiile cu Kim și cu alți legislatori.

Mai târziu joi, Pelosi intenționează să viziteze Zona de Securitate Comună din apropierea graniței intercoreene puternic fortificate, patrulată împreună de Comandamentul ONU condus de americani și Coreea de Nord, a declarat un oficial sud-coreean.

Ea ar fi oficialul american la cel mai înalt nivel care vizitează zona după fostul președinte Donald Trump, care s-a întâlnit acolo cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în 2019.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol nu s-a întâlnit cu Pelosi din cauza vacanței sale programate pentru această săptămână, dar a avut o convorbire telefonică de 40 de minute cu aceasta, în care a promis o cooperare strânsă cu Congresul SUA pentru dezvoltarea alianței lor strategice globale, a declarat reporterilor consilierul adjunct pentru securitate națională Kim Tae-hyo.

Într-un comunicat de presă separat, biroul prezidențial a precizat că Yoon, în timpul convorbirii telefonice, și-a exprimat speranța de a se întâlni cu Pelosi atunci când va vizita Statele Unite pentru a discuta modalități de consolidare a alianței dintre cele două țări.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

74 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *