Nagyobb átláthatóság a jövőbeni Airbnb-szállások számára

Az új uniós jogszabály előírja, hogy a rövid távú bérleti platformok több adatot szolgáltatjanak a helyi hatóságoknak.

A rövid távú bérbeadás egyre terjedő jelenségének egyértelműbbé tétele és ellenőrzése érdekében az Európai Unió új jogszabályt fogadott el, amely megköveteli az olyan platformoktól, mint az Airbnb, hogy több információt osszon meg a helyi hatóságokkal.

Mivel az európai városok turisztikai szálláshelyeinek körülbelül 25%-át rövid távú bérbeadások foglalják el, a helyi hatóságoknak jelentős kihívásokkal kell szembenézniük e jelenség szabályozása során. A fő probléma a bérletek helyére és időtartamára vonatkozó információk hiánya volt, ami egy átláthatatlan és nehezen ellenőrizhető piac kialakulását tette lehetővé.

Az Európai Parlament által a közelmúltban elfogadott új jogszabály előírja, hogy a rövid távú bérbeadási platformok részletes adatokat szolgáltatjanak az ingatlanokról, a bérlés pontos időtartamáról és a házigazdákról. Ezeket az adatokat a helyi hatóságok rendelkezésére bocsátják, ami megkönnyíti az illegális rövid távú bérbeadások azonosítását és szabályozását.

Az online ideiglenes szállások folyamatos növekedése közepette ez jelentős nyomást gyakorolt ​​az ingatlanpiacra. A népszerű városokban egyre szűkösebb a tartós bérbeadható lakás, ami a lakbérek emelkedéséhez és a helyi lakosok lakáshiányához vezet.

Az Európai Városok Szövetsége üdvözölte ezt a kezdeményezést, rámutatva, hogy sok európai város lakhatási válsággal néz szembe, és az új jogszabály segíthet helyreállítani az egyensúlyt a lakáspiacon. A remények szerint az intézkedés csökkenti az illegális rövid távú bérbeadások számát, és több lehetőséget teremt a lakhatást kereső helyi lakosok számára.

A rövid távú bérleti platformok várhatóan csökkenni fog a platformjukon szereplő ingatlanok számában a jogszabály hatására. Ehelyett az előrejelzések szerint a helyi lakosok profitálni fognak a megnövekedett lakáskínálatból, mivel néhány illegális rövid távú bérbeadás visszatér a hagyományos bérleti piacra.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *