Nagy-Britannia bevezeti az EU-ból importált élelmiszerek fizikai ellenőrzését

Nagy-Britannia kedden kezdte meg az Európai Unióból importált friss élelmiszerek fizikai ellenőrzését, három évvel az egységes piac elhagyása és nyolc évvel a Brexit-népszavazás után. Ez a Reuters által közölt és az Agerpres által idézett döntés akkor született, amikor a brit hatóságok elindították új rendszerük második szakaszát, a „Border Target Operating Model”-et, amely további ellenőrzéseket és új adókat foglal magában.

Míg a nagyobb áruházláncok és exportcégek rendelkeznek az új követelményekkel való megbirkózáshoz szükséges erőforrásokkal, a kis- és nagykereskedők arra figyelmeztetnek, hogy késések és fennakadások lesznek az ellátási láncokban. Javasoljuk a fogyasztóknak, hogy készüljenek fel a termékválaszték esetleges csökkenésére, a friss élelmiszerek kisebb kínálatára és a magasabb árakra.

Lucy Neville-Rolfe, Rishi Sunak miniszterelnöki kabinet államminisztere szerint ezek az ellenőrzések elengedhetetlenek ahhoz, hogy Nagy-Britanniát megvédjék az importált betegségektől és kártevőktől, és biztosítsák a tisztességes versenyt a brit exportőrök számára. A kormány becslései szerint az új szabályok körülbelül évi 330 millió fonttal növelik az importőrök költségeit, de az élelmiszerárak inflációja mindössze 0,2%-kal emelkedik a következő három évben.

A lépés azután történt, hogy az Európai Unió közvetlenül a Brexit után hasonló szabályokat vezetett be, ami késésekhez és nehézségekhez vezetett az ellátási láncokban már 2021-ben. Néhány brit exportőrt érintettek a változások, sokan úgy döntöttek, hogy nem értékesítik termékeiket az EU-ban.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *