Moscova a declarat miercuri că nivelul de tensiune provocat de vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, „nu trebuie subestimat”. Răspunzând la o întrebare dacă lumea este mai aproape de război, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu este în favoarea folosirii acestui cuvânt, dar a reiterat că vizita a fost o „provocare”.
El a adăugat că nu au fost planificate contacte suplimentare între președintele Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping în lumina vizitei. Sosirea lui Pelosi marți în Taiwan a provocat un răspuns furios din partea Beijingului, într-un moment în care tensiunile internaționale erau deja ridicate de conflictul din Ucraina.
Nancy Pelosi a ajuns marți în Taiwan
Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a părăsit miercuri Taiwanul după ce a promis solidaritate și a salutat democrația acestuia, lăsând în urmă o urmă de furie chineză din cauza scurtei sale vizite pe insula autoguvernată pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa.
China și-a manifestat indignarea față de vizita la cel mai înalt nivel al SUA pe insulă din ultimii 25 de ani printr-o explozie de activitate militară în apele înconjurătoare, prin convocarea ambasadorului SUA la Beijing și prin oprirea mai multor importuri agricole din Taiwan. Unele dintre exercițiile militare planificate de China urmau să aibă loc în interiorul teritoriului maritim și aerian de 12 mile marine al Taiwanului, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, o acțiune fără precedent pe care un oficial de rang înalt din domeniul apărării a descris-o în fața reporterilor ca fiind „echivalentă cu o blocadă maritimă și aeriană a Taiwanului”.
Pelosi a sosit împreună cu o delegație a Congresului în vizita sa neanunțată, dar urmărită îndeaproape, la sfârșitul zilei de marți, sfidând avertismentele repetate ale Chinei, în ceea ce, potrivit acesteia, arată angajamentul de neclintit al SUA față de democrația din Taiwan.
Autor: Anca Stratulat