Orice invadare a peninsulei Crimeea de către un stat membru al NATO ar putea echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, care ar putea duce la „Al Treilea Război Mondial”, a declarat luni fostul președinte rus, Dmitri Medvedev.
Dmitri Medvedev, amenințare la adresa NATO
Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a mai spus că, dacă Finlanda și Suedia se vor alătura NATO, Rusia își va întări granițele și va fi „pregătită pentru măsuri de represalii”, iar acest lucru ar putea include perspectiva instalării de rachete hipersonice Iskander „în pragul lor”.
„Pentru noi, Crimeea este o parte a Rusiei. Și asta înseamnă pentru totdeauna. Orice încercare de a invada Crimeea este o declarație de război împotriva țării noastre. Iar dacă acest lucru este făcut de un stat membru NATO, înseamnă un conflict cu întreaga alianță nord-atlantică; un Al Treilea Război Mondial. O catastrofă completă.”, a declarat Medvedev pentru site-ul de știri Argumenty i Fakty.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat săptămâna trecută că nu are rost să aibă loc nicio discuție cu Statele Unite privind reducerea armelor nucleare și că Moscova ar trebui să aștepte până când americanii vor implora să negocieze. Rusia și Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, au negociat o serie de tratate majore de reducere a armelor nucleare strategice de la venirea la putere a lui Ronald Reagan în 1981. Dar invazia Rusiei în Ucraina a declanșat cea mai gravă perturbare a relațiilor dintre Rusia și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulți oameni se temeau că lumea se află în pragul unui război nuclear.
„Acum totul este o zonă moartă. Nu mai avem nicio relație cu Statele Unite acum. Ele sunt la zero pe scara Kelvin. Nu este nevoie deocamdată să negociem cu ei privind dezarmarea nucleară. Acest lucru este rău pentru Rusia. Lăsați-i să fugă sau să se târască înapoi ei înșiși și să ceară acest lucru.”, a declarat Medvedev pe Telegram despre discuțiile privind un nou tratat de reducere a armelor nucleare strategice.
Autor: Anca Stratulat
FOTO: Twitter