În cadrul unei conferințe de presă susținute duminică la Adunarea Generală a ONU de la New York, Ministrul de Externe al Rusiei, Sergey Lavrov, a declarat că Moscova este dispusă să discute despre un compromis care ar putea conduce la retragerea trupelor ruse din regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud.
Lavrov a afirmat că forma reconcilierei depinde de voința statelor Abhazia și Osetia de Sud, adăugând că Rusia este pregătită să ajute în normalizarea relațiilor dacă toate părțile sunt interesate.
Reacția primarului Tbilisiului, Kakha Kaladze, a fost una pozitivă, acesta sugerând că reunificarea ar putea avea loc „doar prin pace, dezvoltare și iertare reciprocă”. Acesta a propus ca Rusia să elaboreze un „plan de acțiune” pentru retragerea forțelor sale din teritoriul recunoscut internațional al Georgiei.
Premierul georgian, Irakli Kobakhidze, a reiterat că „20% din teritoriul nostru este ocupat ilegal” de separatiști, dar și-a exprimat optimismul în legătură cu „restaurarea tuturor punților distruse” între Georgia și regiunile autonome de facto.
Deși se confruntă cu critici internaționale pentru regresul în materie de drepturi omenești, guvernul georgian continuă să caute restabilirea relațiilor cu Rusia, consolidându-și legăturile comerciale și refuzând să aplice sancțiunile internaționale.
Uniunea Europeană a suspendat statutul de candidat al Georgiei la UE, iar Statele Unite au impus sancțiuni țintite asupra politicienilor responsabili de aceste abateri.
Georgienii se pregătesc pentru alegeri parlamentare luna viitoare, alegeri ce vor influența direcția viitoare a țării.