Moldova elnöke, Maia Sandu, figyelmeztet a lehetséges orosz győzelem következményeire Ukrajnában

Moldova elnöke, Maia Sandu, határozott figyelmeztetést adott ki a lehetséges orosz győzelem következményeivel kapcsolatban az ukrajnai konfliktusban. A prágai 2000 Fórumon Sandu kijelentette, hogy az ilyen győzelem a Moldova Köztársaság szabad államként való létét veszélyeztetheti.

„Ha Oroszország győzne, valószínűleg véget vetne a Moldova Köztársaság szabad államként való létezésének” – mondta Maia Sandu. Hangsúlyozta, hogy az orosz győzelem politikai és polgári szabadságok elvesztését eredményezné, ahogyan az Ukrajnában is történt.

Beszédében Sandu elítélte az orosz inváziót Ukrajnában, azt állítva, hogy az egy kísérlet volt Ukrajna szuverenitásának és az ukrán nemzeti identitásnak véget vetni. Arra szólította fel Ukrajna szövetségeseit, hogy tegyenek meg mindent egy ilyen orosz győzelem elkerülése érdekében.

Moldova elnöke továbbá hangsúlyozta a Moldova Köztársaság demokrácia megerősítésére irányuló elkötelezettségét és teljes körű integrációjának keresését az Európai Unióba (EU). Ez jelentős lépés volt az ország számára, amelynek 2,7 millió lakosa évtizedekig volt a volt Szovjetunió része.

2022 elején a Moldova Köztársaság hivatalosan kérvényezte az EU-hoz való csatlakozást, és ugyanebben az évben jelölt ország státuszt kapott, egy olyan helyzetben, amelyet a régióban zajló feszültségek határoznak meg.

Sandu prágai látogatása során találkozót tervez a cseh miniszterelnökkel, Petr Fiala-val, ahol fontos tárgyalásokra lehet számítani a régióbeli helyzetről és a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok és együttműködés kilátásairól.

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *