Modificarea tratatelor UE: Instituţiile europene pentru, 13 state se opun, inclusiv România

Parlamentul, Comisia şi Consiliul European – toate cele trei instituţii fundamentale ale Uniunii Europene – au aceeași poziție: în favoarea modificării tratatelor UE. Sunt, însă, 13 ţări din UE care se opun declanşării procedurii pentru revizuirea tratatelor europene. Între ele, și România. Care sunt argumentele de o parte și de alta?

Într-un discurs susţinut, luni, la Strasbourg, de Ziua Europei, în închiderea Conferinţei privind viitorul Europei, care a durat un an, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat în favoarea modificării tratatelor UE, în special pentru renunţarea la votul în unanimitate al celor 27 de state membre în domenii precum Apărarea şi Sănătatea. „Am susţinut mereu că votul în unanimitate în anumite domenii-cheie pur şi simplu nu mai are sens”, a declarat von der Leyen.

Și Parlamentul European a făcut apel, săptămâna trecută, la declanşarea procedurii de modificare a tratatelor pe baza cărora funcționează UE. Măsura a fost cerută și de cetățenii participanți la Conferința privind viitorul Europei.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a îndemnat ca propunerile venite din partea cetăţenilor să fie luate în considerare. „Cetățenii – în special tinerii – se află în centrul viziunii noastre pentru viitorul Europei. Ei au influențat în mod direct rezultatul Conferinței. Ne aflăm într-un moment definitoriu al integrării europene și nicio sugestie de schimbare nu ar trebui să fie exclusă. Nu ar trebui să ne fie teamă să descătușăm puterea Europei de a schimba în bine viețile oamenilor”.

Macron, ”motorul” revizuirii

Cel mai elocvent exemplu de blocaj cauzat de regula unanimității decizionale îl constituie discuţiile care se poartă, în aceste zile privind embargoul asupra petrolului rusesc. Este necesar votul tuturor celor 27 de state, potrivit tratatelor UE în vigoare, dar Ungaria a anunţat că va utiliza dreptul de veto, ceea a dus la negocieri, acum în curs, şi posibile ajustări ale sancţiunilor.

La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a vorbit în numele Consiliului UE, s-a declarat pentru reforma instiuţională a UE : „Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei convenţii de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi eu sunt de acord cu ea”. Preşedintele francez a anunțat că va discuta despre posibile modificări ale tratatelor UE la viitorul summit al liderilor UE, din 23-24 iunie.

„Avem deja o Europă care funcţionează”

În urma acestor luări de poziție, 13 state din UE au prezentat o scrisoare comună prin care susţin că vor să studieze mai întâi propunerile de reformă prezentate liderilor UE, după dialogul cetăţenesc. „Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea unei astfel de proceduri”, indică aceste ţări, între care şi România. „Avem deja o Europă care funcţionează”, după cum au arătat-o pandemia de COVID-19 şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina, şi „nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale”, avertizează aceste state membre.

Declarația a fost semnată de Polonia, Danemarca, România, Malta, Republica Cehă, Slovenia, Finlanda, Suedia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

5 răspunsuri

 1. Wow, fantastic blog layout! How long have you ever been blogging for?
  you made blogging glance easy. The whole glance of your web site is excellent, let alone the content!
  You can see similar here e-commerce

 2. Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same
  niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!
  I saw similar here: Sklep internetowy

 3. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with
  SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  success. If you know of any please share. Thanks! You can read similar article here: E-commerce

 4. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Thanks! I saw similar art here: Scrapebox AA List

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *