Schimbări în Commonwealth, sub regele Charles al III-lea?

Luni, Palatul Buckingham a anunțat prima vizită de stat care va fi găzduită de Regele Charles al III-lea, care a urcat pe tron după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, luna trecută. Între 22 și 24 noiembrie, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, îl va vizita pe noul monarh. Faptul că prima vizită de stat este cea a unui membru proeminent al Commonwealth-ului ar putea avea o semnificație punctuală, în condițiile în care apar întrebări cu privire la viitorul organizației pe care Charles o conduce acum.

Commonwealth s-ar putea schimba, sub conducerea Regelui Charles al III-lea

Se știe că noul rege are opinii diferite în legătură cu problemele naționale și globale față de cele ale regretatei regine. Înainte de ultima reuniune a șefilor de stat din Commonwealth, care a avut loc în iunie la Kigali, unde a reprezentat-o pe regină, presa locală britanică a relatat că Charles a calificat drept „îngrozitor” un acord între Marea Britanie și Rwanda, cu o plată inițială de 120 de milioane de lire sterline (135,3 milioane de dolari), pentru a trimite refugiați care să primească azil acolo, relatează Al Jazeera.

În timpul vizitei lui Ramaphosa sunt așteptate discuții pe o serie de subiecte, printre care comerțul și investițiile, dar și, eventual, o nouă direcție pentru Commonwealth sub conducerea lui Charles.

„Vizita va oferi o șansă de a sărbători parteneriatele noastre moderne, care asigură prosperitate și securitate pentru ambele țări, precum și de a stabili cum putem lucra împreună la nivel bilateral și global pentru a consolida aceste legături în viitor”, se arată în declarația oficială.

Viitorul Commonwealth-ului, o asociație politică formată în mare parte din foste colonii britanice, este în centrul unei dezbateri globale de ani de zile, în special în Caraibe, unde impulsul pentru republicanism este în creștere, dar și în Africa. Moartea reginei, în septembrie anul acesta, a reaprins discuțiile despre instituția multilaterală, considerată una dintre moștenirile celui mai longeviv monarh britanic.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *