Minut de reculegere în Parlamentul german pentru Mihail Gorbaciov

Deputaţii din Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, au ținut, astăzi, un minut de reculegere în semn de omagiu pentru ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a jucat un rol decisiv în procesul de reunificare a Germaniei în 1990, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Îi datorăm mult lui Mihail Gorbaciov. El a schimbat istoria ţării noastre şi a milioane de oameni’, a declarat preşedinta Bundestag-ului, Bärbel Bas, în discursul său.

Dacă în Rusia moştenirea sa este controversată, în Germania fostul lider sovietic suscită admiraţie şi respect pentru faptul că a pregătit terenul către reunificarea ţării – realizată la 3 octombrie 1990, la doar un an de la căderea Zidului Berlinului.

Politicieni din toate partidele şi-au exprimat recunoştinţa, lansând apeluri ca o stradă sau o piaţă din Berlin să poarte numele lui Gorbaciov. Fostul cancelar Angela Merkel (2005-2021), crescută în fosta Germanie de Est, a declarat că Gorbaciov ”i-a schimbat viaţa în mod fundamental”.

Sâmbătă, în ziua funeraliilor lui Gorbaciov la Moscova, în capitala germană drapelele au fost coborâte în bernă în semn de omagiu.

Mihail Gorbaciov a decedat la spital, pe 31 august, la vârsta de 91 ani.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *