Ministrul ucrainean de Externe:„Următoarea ţară pe care Rusia ar putea să o atace va fi o ţară europeană”

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că următoarea ţară vizată de Rusia ar putea fi una europeană. Într-un interviu acordat pentru POLITICO, Kuleba a subliniat nevoia ca liderii europeni să acţioneze decisiv în sprijinul Ucrainei, într-un moment în care Statele Unite îşi reevaluează sprijinul acordat ţării aflate în conflict.

În contextul în care dezacordurile politice din Congresul american blochează un ajutor vital în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ministrul de Externe de la Kiev a cerut Uniunii Europene să nu aştepte sprijinul din partea SUA, ci să-şi folosească propriile resurse pentru a asigura ajutor militar şi umanitar.

„Europa oferă mult sprijin şi are capacitate să continue să îl asigure”, a afirmat Kuleba, adăugând că dependența excesivă de poziţia Statelor Unite poate deveni un element de vulnerabilitate. În ciuda importanţei sprijinului american, Kuleba a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să-şi recunoască propriul potenţial şi să acţioneze independent.

Joi şi vineri, liderii UE vor decide cu privire la începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE şi la acordarea unui sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev. Cu toate acestea, obiecţiile Ungariei şi tensiunile legate de uzura războiului ameninţă să afecteze luarea unor decizii istorice.

Dmitro Kuleba a avertizat că o lipsă de unitate în UE ar avea „consecinţe strategice devastatoare”, oferind Rusiei oportunitatea de a profita de slăbiciunile comunității europene. „Rusia şi alţi actori urmăresc îndeaproape acest proces pentru că ei au nevoie de o Uniune Europeană slabă”, a afirmat el.

În încheiere, ministrul ucrainean de Externe a respins îngrijorările privind uzura războiului, subliniind că nu există o alternativă viabilă în această luptă. „Europa trebuie să aibă încredere în capacitatea sa de a se apăra”, a concluzionat Kuleba, adăugând că este esenţial ca UE să rămână unită şi hotărâtă în faţa ameninţărilor din partea Rusiei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *