Ministrul taiwanez de Externe: Exercițiile militare ale Chinei fac parte dintr-un plan de invazie

Ministrul taiwanez de Externe a declarat marți că China folosește exercițiile militare lansate în semn de protest față de vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pentru a pregăti o invazie a insulei.

Joseph Wu a declarat că Taiwanul nu se va lăsa intimidat, chiar dacă exercițiile continuă, China încălcând linia mediană neoficială din strâmtoarea ce desparte China și Taiwan.

„China a folosit exercițiile din strategia sa militară pentru a pregăti invadarea Taiwanului. Efectuează exerciții militare la scară largă și lansări de rachete, precum și atacuri cibernetice, dezinformare și coerciție economică, în încercarea de a slăbi moralul public din Taiwan. După încheierea exercițiilor, China ar putea încerca să distrugă status quo-ul pe termen lung în Strâmtoarea Taiwan”, a declarat Wu, într-o conferință de presă la Taipei.

Astfel de acțiuni amenință securitatea regională și oferă „o imagine clară a ambițiilor geostrategice ale Chinei dincolo de Taiwan”, a declarat Wu, îndemnând la un sprijin internațional mai mare pentru a împiedica China să controleze efectiv strâmtoarea.

Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwan a răspuns la comentariile lui Wu, pe care l-a acuzat că este un susținător „înrăit” al independenței Taiwanului, iar comentariile sale „denaturează adevărul”.

Un oficial al Pentagonului a declarat luni că Washingtonul își menține evaluarea conform căreia China nu va încerca să invadeze Taiwanul în următorii doi ani.

Declarațiile șefului diplomației de la Taipei intervin în contextul în care tensiunile militare au scăzut după încheierea a patru zile de exerciții chineze de amploare în jurul insulei – exerciții care au inclus lansări de rachete balistice și simulări de atacuri aeriene și maritime în jurul Taiwanului.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

85 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *