Ministrul Odobescu: 260 de români așteaptă evacuarea din Gaza

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat, astăzi, că peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora solicită evacuarea din Gaza, potrivit Agerpres.

Şefa diplomaţiei române, care a susţinut o declaraţie comună cu omologul său azer, Jeyhun Bayramov, a afirmat că, în prezent negocierile continuă pentru ca aceștia să fie aduși în țară, dar că situaţia din teren nu permite acest lucru.

„Peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie din Fâşia Gaza s-au notificat pe lângă oficiul de reprezentare a României de la Ramallah, în vederea evacuării şi menţinem contactul cu ei. Din păcate, situaţia din teren nu permite la acest moment evacuarea cetăţenilor străini din Gaza, punctul de frontieră, Rafah, fiind în continuare blocat. Negocierile pentru deblocare continuă”, a spus ministrul Odobescu.

Ministrul de externe, Luminița Odobescu, a precizat că este în „contact permanent cu omologii din regiune şi cu partenerii internaţionali ai României”, iar la Cairo există două echipe ale Ministerului de Externe pregătite să facă faţă acestei situaţii.

Ministrul a amintit că România a condamnat atacul terorist al Hamas şi susţine dreptul Israelului de a se apăra, în linie cu dreptul internaţional şi cu dreptul umanitar internaţional.

„România solicită eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiţii, inclusiv a celor şase cetăţeni cu dublă cetăţenie – israeliană şi română – ostatici în Fâşia Gaza. În acelaşi timp, suntem profund îngrijoraţi şi este de datoria noastră comună, să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a proteja vieţile nevinovate ale civililor, pentru a atenua criza umanitară din Gaza şi pentru a evita criza regională a conflictului”, a completat ministrul.

Facebook

Comentarii

83 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *