Prin România: Grecia vrea rută alternativă pentru cerealele ucrainene

Ministrul grec de externe, George Gerapetritis, a prezentat o soluție alternativă pentru exportul de cereale din Ucraina, propunând ca mărfurile să fie transportate pe calea ferată, prin România și Bulgaria, către porturile Alexandroupolis și Salonic. Informația provine de la publicația Le Monde și a fost dezvăluită în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, care a avut loc în mod simbolic la Kiev, luni.

Această propunere vine în contextul în care rutele tradiționale de transport pe Marea Neagră au fost afectate de amenințarea Rusiei, iar Ucraina caută alternative pentru exporturile sale de produse alimentare. Ministrul de externe al Lituaniei a anunțat că porturile țării sale vor fi deschise pentru cerealele ucrainene, iar premierul Croației, Andrej Plenkovic, a oferit, de asemenea, posibilitatea ca țara sa să servească drept zonă de tranzit pentru mărfurile ucrainene.

În luna septembrie, în urma unei întâlniri cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a declarat că nu va reveni la acordul susținut de ONU care a permis transporturile securizate de cereale ucrainene pe Marea Neagră timp de un an. Acest acord a fost negociat în vara anului 2022 sub egida Turciei și a permis Ucrainei să exporte aproximativ 33 de milioane de tone de cereale prin coridoare securizate în Marea Neagră. Cu toate acestea, Moscova s-a retras din acord la 17 iulie și a indicat că nu va reveni la acesta până când cererile sale, inclusiv reconectarea la sistemul internațional de plăți Swift, nu vor fi acceptate.

Ucraina a demonstrat hotărârea sa de a exporta cerealele sale fără a depinde de aprobarea Moscovei, reușind să facă să treacă mai multe nave printr-un nou coridor maritim, situat cât mai aproape de coastele României, Bulgariei și Turciei, în ciuda promisiunilor Rusiei de a lua drept țintă orice navă comercială care va călători pe Marea Neagră fără autorizație.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *