Ministrul german al apărării anunță restructurarea armatei

Ministrul apărării german, Boris Pistorius, a dezvăluit joi planurile pentru o reconfigurare a forțelor armate ale Germaniei, inclusiv înființarea unui nou comandament central și o componentă specializată în combaterea amenințărilor cibernetice. Această mișcare marchează continuarea reformei Bundeswehrului, inițiată în urma invaziei ruse din Ucraina în februarie 2022.

„Nu trebuie să existe niciun gând că cineva ar putea să ne atace, ca membru al NATO. Este important să comunicăm acest lucru într-un mod credibil și sincer”, a declarat Boris Pistorius în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Berlin.

Acesta a subliniat că forțele armate germane (Bundeswehr) vor avea nevoie de o finanțare suplimentară în valoare de 6,5 miliarde de euro a bugetului pentru anul 2025, în contextul în care guvernul își propune să atingă obiectivul stabilit de NATO privind cheltuielile militare ale statelor membre în următorii ani.

Reconfigurarea propusă implică unificarea celor două centre de comandă separate până acum – unul pentru operațiuni interne și altul pentru operațiuni externe – într-un singur comandament central. Acesta va servi drept punct de contact pentru NATO. De asemenea, se va institui o nouă componentă specializată în combaterea amenințărilor cibernetice, concentrându-se pe fenomenele hibride, precum campaniile de dezinformare.

Această restructurare survine după ce cancelarul Olaf Scholz a anunțat modificări la nivelul forțelor armate germane în contextul conflictului din Ucraina, angajându-se să modernizeze armata și să mărească bugetul militar al țării pentru a atinge ținta de 2% din produsul intern brut, stabilită de NATO în 2014.

Pistorius nu a făcut nicio declarație cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania, o chestiune discutată în ultimii doi ani, de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Cu toate acestea, ministrul a menționat că intenționează să prezinte în cursul acestei luni un document care va explora diverse modele posibile de restructurare a forțelor armate germane.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *