Fost prim-ministru din UE, anchetat pentru folosirea avioanelor private. A demisionat

Ministrul de externe leton, Krisjanis Karins, anunță că își dă demisia în urma deschiderii unei anchete penale privind cheltuielile legate de călătoriile sale aeriene, inclusiv cele cu avioane private, în timpul mandatului său de premier. Decizia a fost comunicată joi de către postul public leton LSM și a fost citată de agențiile internaționale de presă.

Demisia a fost făcută publică după o întrevedere cu prim-ministrul Evika Silina. Aceasta va intra în vigoare pe 10 aprilie, conform declarațiilor postului citat, cu mențiunea că pe 11 aprilie este programată o ședință a parlamentului pentru validarea succesorului lui Karins.

Anchetatorii au decis să investigheze cheltuielile de deplasare ale fostului prim-ministru între 2019 și 2023, suspectând un posibil abuz de fonduri publice. Presa a relatat că aproximativ 612.000 de euro au fost cheltuiți din banii publici pentru zborurile lui Karins, între 2021 și septembrie 2023, ajungând la un total de 1,36 milioane de euro, inclusiv costurile acoperite de Uniunea Europeană.

Legea letonă impune oficialilor statului să opteze pentru cele mai economice servicii de călătorie, inclusiv pentru biletele de avion. Cu toate acestea, se pare că Karins și delegația sa au călătorit de cel puțin 18 ori cu avioane comerciale, fără a respecta aceste reguli, iar costurile suplimentare au fost suportate de contribuabilii letoni și europeni.

Ancheta Curții de Conturi a scos la iveală faptul că zborurile au fost rezervate fără licitațiile obligatorii, iar acum, Biroul Național de Luptă împotriva Corupției este responsabil de investigația în curs.

Krisjanis Karins, născut în Statele Unite, a ocupat funcția de prim-ministru între 2019 și 2023, și a demisionat după o scădere a sprijinului popular, survenită în urma plecării lui Edgars Rinkevics, ministru de externe de atunci, care a fost ales președinte.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *