Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu:„Suplimentarea trupelor aliate – una dintre deciziile cele mai importante ale summitului NATO, în favoarea intereselor de securitate ale României”

Suplimentarea trupelor aliate în România, anunțată de președintele american, Joe Biden, la reuniunea de ieri a summitului NATO de la Madrid, este în favoarea intereselor de securitate ale ţării noastre, a subliniat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

„Este una dintre deciziile cele mai importante pe care acest summit le-a luat şi care evident este în favoarea intereselor de securitate ale României, pentru că noi am urmărit în mod constant, în ultima perioadă, consolidarea posturii de descurajare şi de apărare pe Flancul estic. Summitul a luat decizii în acest sens în continuarea şi pe baza deciziei foarte importante pe care, iarăşi, am obţinut-o la summitul din 24 martie, şi anume crearea acelor patru grupuri de luptă noi, inclusiv pe teritoriul României, ceea ce echilibrează abordarea NATO în ceea ce priveşte Flancul estic”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că, prin consolidarea prezenței aliate, cu posibilitatea ca batalionul de luptă de la Cincu să poată fi transformat la nivel de brigadă, cu 3.000 de soldați, denotă faptul că NATO a asigurat o abordare unitară pe întregul flanc estic.

„Pe baza acestei realizări, pe care România a obţinut-o prin preşedintele României, la summitul din 24 martie, summitul din aceste zile a decis consolidarea suplimentară a acestei posturi, iar ea se face în jurul posibilităţii de creştere la nivelul de trupe de pe Flancul estic în ceea ce priveşte batalionul care formează grupul de luptă, prin posibila transformare a acestui batalion în brigadă de luptă. Ceea ce înseamnă că, dacă autorităţile militare vor considera că este necesar, în funcţie de nivelul de ameninţare care va fi evaluat de către acestea, atunci grupul de luptă va trece de la nivelul de batalion la nivelul de brigadă”, a explicat ministrul Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a precizat că noua concepţie privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic vizează şi alocarea de forţe precise, precum și alocarea de echipamente pre-poziţionare pe teritoriul fiecărui stat aliat de pe acest flanc, ceea ce asigură o apărare mai eficientă.

Definirea Mării Negre ca zonă de interes strategic pentru NATO va avea, la rândul său, impact în contextul de securitate din regiune, a mai arătat ministrul de Externe. „Asta arată că NATO se va concentra în continuare cu prioritate asupra acestei regiuni. Asta înseamnă că vor fi alocate în viitor mai multe resurse, va fi acordat un rol central în tot ceea ce înseamnă proiecţia strategică a Alianţei Nord-Atlantice, în perioada celor zece ani de aici înainte, în care noul concept strategic va funcţiona”, a explicat Bogdan Aurescu.

Potrivit ministrului de Externe, detaliile exacte ale acestor decizii vor fi stabilite de către autoritățile în domeniul militar, în perioada următoare.

În România, urmează să sosească, conform anunțul președintelui american, 5.000 de soldați americani, care se alătură celor aproximativ 2.000 de soldați care sunt staționați deja la baza de la Mihail Kogălniceanu și Deveselu. Franța a anunțat, la rândul său, suplimentarea efectivului de 550 de militari, pentru a se asigura, astfel, consolidarea grupului de luptă NATO din România.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii