Bogdan Aurescu: „Președintele Putin a calculat foarte greșit”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat astăzi că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a calculat în mod greșit planurile în privinţa războiului din Ucraina şi, în loc să despartă membrii NATO şi UE, a contribuit, de fapt, la o unitate fără precedent între țările aliate.

„Cred că preşedintele Putin a calculat foarte greşit planurile sale. A crezut că va ataca Ucraina şi o va ocupa în câteva zile, dar nu a fost aşa. Dimpotrivă. Ucraina rezistă, cu ajutorul comunităţii internaţionale democratice, iar acum contraatacă, lucru foarte important. Iar soldaţii lui Putin au abandonat uniformele lor de paradă, pe care le aveau la începutul războiului. Domnul Putin a încercat să ne despartă, să atace unitatea noastră. Dimpotrivă, unitatea dinăuntrul NATO este mai puternică decât oricând, unitatea din UE este mai mare ca oricând, unitatea dintre cele două maluri ale Atlanticului este mai mare ca oricând”, a declarat, astăzi, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, la cea de-a VI-a ediţie a conferinței Black Sea and Balkans Security Forum.

Ministrul de externen român a amintit că ţări tradițional neutre, precum Finlanda şi Suedia, au decis să adere la alianța nord-atlantică, iar alte ţări aflate în vecinătatea estică a continentului au hotărât să se angajeze mai puternic în aderarea la Uniunea Europeană. Ca urmare, Consiliul European din luna iunie a decis acordarea statutului de ţări candidate pentru Ucraina şi Republica Moldova şi a recunoscut perspectiva europeană a Georgiei.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat totodată că, pentru România, NATO continuă să fie o piatră de temelie pentru securitatea euroatlantică și a îndemnat la continuarea consolidării alianței nord-atlantice.

„În acest moment critic pentru securitatea noastră, trebuie să continuăm consolidarea NATO, ca bază a apărării noastre colective şi ca forum esenţial pentru consultări legate de securitatea transatlantică şi deciziile luate de aliaţi. Este important să continuăm să promovăm o abordare bazată pe unitate şi solidaritate şi pe forţa legăturii transatlantice, care este mai puternică decât a fost vreodată, iar acesta este unul dintre rezultatele războiului pe care Rusia l-a dezlănţuit împotriva Ucrainei”, a mai spus ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Facebook

Comentarii

75 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *