Bogdan Aurescu: ”Portugalia sprijină aderarea României la spațiul Schengen”

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut, astăzi, o întrevedere cu ministrul portughez al afacerilor externe Joao Cravinho, cu prilejul vizitei pe care demnitarul portughez o efectuează la București, unde participă la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

Printre temele abodate, șeful diplomației române a evidențiat susținerea fermă, manifestată de Portugalia și cu acest prilej, pentru aderarea României la spațiul Schengen.

”Am abordat, în discuțiile noastre, și subiectul foarte important al extinderii spațiului Schengen și am mulțumit domnului ministru pentru sprijinul puternic acordat până acum de Portugalia, care va continua, pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a afirmat, cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu.

Susținerea României pentru aderarea la spațiul Schengen a fost exprimată, în termeni categorici, și de pe premierul portughez, Antonio Costa, care a efectuat, în luna mai, o vizită în România, fiind primit de premierul României, Nicolae Ciucă.

”Suntem indiscutabil susţinători ai aderării României la spaţiul Schengen şi sperăm că această integrare în spaţiul Schengen va facilita circulaţia românilor rezidenţi în Portugalia, schimburile dintre ţările şi popoarele noastre”, a afirmat, la vremea respectivă, Antonio Costa, premierul Portugaliei.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu a făcut referire, la reuniunea de astăzi cu omologul portughez, și la decizia statului portughez de la participa cu un efectiv important de militari la consolidarea flancului estic al NATO, în România, precum și achiziția pachetului de cinci avioane multirol F-16 de la Forțele Aeriene Portugheze.

”În contextul războiului din Ucraina, am subliniat aprecierea noastră și mulțumirile noastre pentru sprijinul oferit de Portugalia încă din prima zi a războiului, când a fost luată decizia de a participa la măsurile de întărire a posturii de descurajare și apărare a Flancului Estic în România și, astfel, sunt foarte bucuros că, în momentul de față, pe teritoriul nostru găzduim peste 220 de militari portughezi. De asemenea, am exprimat aprecierea pentru cooperarea noastră în domeniul apărării, care a facilitat dezvoltarea capacităților noastre de apărare aeriană, inclusiv prin achiziționarea unui număr relevant de avioane F-16 din Portugalia”, a declarat astăzi ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *