Miniștrii de externe din statele membre ale UE, care s-au reunit astăzi pentru prima dată de la summitul Consiliului European din 23-24 iunie, au decis să continue acordarea sprijinului pentru Ucraina. ”Este prima discuție de acest tip la nivelul miniștrilor afacerilor externe după decizia istorică a Consiliului European, de la finalul lunii iunie, de a acorda statut de țară candidată Ucrainei, așa că este o discuție foarte importantă”, a punctat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE.
În opinia șefului diplomației române, este important ca ajutorul care va fi acordat acum Ucrainei să fie și în sensul realizării reformelor la care s-a angajat statul ucrainean, în urma deciziei de a adera la Uniunea Europeană. „Opinia Comisiei din 17 iunie, care a propus acordarea statutului de țară candidată, s-a stabilit și un număr de obiective, așa că Ucraina trebuie să implementeze reforme. În condițiile actuale, aceasta este o veritabilă provocare”, a subliniat ministrul Bogdan Aurescu.
În cadrul reuniunii, șeful diplomației române a arătat și eforturile depuse de România pentru a facilita tranzitul de grâne din Ucraina. Conform cifrelor MAE, până acum, în jur de 2,7 milioane de tone de grâne din Ucraina au tranzitat deja România. Deși exporturile facilitate de România sunt peste prognozele autorităților ucrainene, se estimează că se află blocată, în continuare, în silozurile ucrainene, o cantitate de 20 milioane tone de cereale și se așteaptă încheierea unui acord, în această săptămână, pentru deblocarea portului Odesa. Cel mai mare complex portuar al Ucrainei la Marea Neagră – dispune de trei unități separate pentru mărfuri diferite, singurele din țară care pot găzdui nave container de mari dimensiuni – este considerat și unica soluție pentru prevenirea unei crize alimentare.
Pe cale ferată, transportul cerealelor este îngreunat din cauza diferenţei de ecartament a vagoanelor ucrainene, care trebuie să fie adaptate pentru trenurile din Europa, iar transportul rutier nu poate prelua, la rândul său, cantitatea foarte mare de cereale. În aceste condiții, se estimează că exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu aproape 80% în acest an, faţă de perioada premergătoare invaziei ruseşti.
Exporturile Ucrainei, realizate preponderent prin portul Odesa, au reprezentat, în anul trecut, 12% din exportul mondial de porumb și 10% din cel de grâu.
Laura Groșereanu