NATO: Finlanda vrea să adere simultan cu Suedia

Șeful diplomației finlandeze, Pekka Haavisto, a declarat că Finlanda nu se grăbește să se alăture NATO și că va aștepta ca procesul să fie finalizat împreună cu aderarea Suediei.

Ministrul de externe finlandez a făcut aceste declarații în cadrul conferinței de securitate de la Sälen din Suedia, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson. În discursul său, acesta a reiterat că Finlanda și Suedia vor trece prin acest proces doar împreună. „Am depus împreună cererea de aderare la NATO și vom finaliza acest proces împreună”, a declarat Haavisto.

Cele două țări și-au depus cererile anul trecut în luna mai. O lună mai târziu, s-au confruntat cu opoziția fermă a Turciei și au semnat un acord menit să depășească obiecțiile acesteia față de apartenența lor la NATO.

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a abordat acest subiect și a declarat că țara sa este încrezătoare că Turcia le va aproba cererea de aderare.

„Turcia confirmă că am făcut ceea ce am promis că vom face, dar formulează, de asemenea, pretenții pentru lucruri pe care nu putem sau nu vrem să le oferim”, a declarat Kristersson în cadrul conferinței, potrivit Reuters.

Calitatea de membru a celor două țări depinde de aprobarea parlamentelor Turciei și Ungariei. Se așteaptă ca Ungaria să aprobe acest lucru în februarie, însă calendarul Ankarei este încă neclar.

În încheiere, Haavisto a reamintit că apartenența celor două țări la NATO va consolida securitatea și va promova stabilitatea în întreaga regiune, întărind totodată NATO.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *