Finlanda ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia

Protestele pro-kurde și anti-islam din Suedia au înfuriat Turcia, aceasta amenințând aderarea comună la NATO a celor două țări nordice. După incidentele din weekend, Finlanda a sugerat pentru prima dată că ar putea fi nevoită să ia în considerare aderarea la alianța militară NATO fără vecinul său nordic.

În cadrul unor declarații făcute marți unui post de radio finlandez, ministrul de externe Pekka Haavisto a subliniat: „Trebuie să evaluăm situația, dacă se dovedește că cererea Suediei va stagna pentru o lungă perioadă de timp”. Haavisto a declarat că aderarea comună a rămas prima opțiune, totuși alte variante ar putea fi luate în considerare dacă cererea Suediei va fi blocată pe termen lung. Declarația lui Haavisto a venit la doar o zi după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sistat sprijinul pentru aderarea Suediei la NATO.

Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom a reacționat la ultimele declarații făcute de omologul său finlandez și a declarat că Suedia este în contact cu vecinul său „pentru a afla ce înseamnă cu adevărat evaluarea altor opțiuni”.

Tot marți, Turcia a anunțat amânarea unilaterală a discuțiilor de aderare la NATO cu Suedia și Finlanda, programată pentru februarie.

Ca răspuns, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a pledat pentru calm și revenire la dialog, afirmând că: „nicio problemă de securitate națională nu este mai importantă decât aderarea noastră, împreună cu Finlanda, la NATO”.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *