Ministrul britanic al Apărării a demisionat

Joi, guvernul de la Londra a confirmat că Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a demisionat din funcție. Wallace, în vârstă de 53 de ani, a jucat un rol crucial în sprijinirea Ucrainei în timpul invaziei ruse, însă și-a exprimat anterior intenția de a se retrage din viața politică, după o carieră de nouă ani în Executiv, dintre care patru în calitate de ministru al Apărării.

În scrisoarea sa de demisie, Wallace a declarat: „Am fost ales deputat în 2005 și, după atâția ani, este timpul să mă ocup de aspecte ale vieții pe care le-am neglijat și să explorez noi oportunități”. Demisia sa vine la scurt timp după o serie de evenimente care au intensificat tensiunile dintre Regatul Unit și Ucraina.

Luna trecută, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a emis un decret prin care l-a demis pe ambasadorul său în Regatul Unit, Vadim Pristaiko, fără a specifica motivele deciziei. Pristaiko, considerat o figură cheie în relațiile dintre Ucraina și Marea Britanie, a fost chemat înapoi în țară pe fondul unor presupuse critici la adresa președintelui Zelenski.

Tensiunile dintre cele două țări au atins apogeul în urma unei declarații a ministrului Ben Wallace în cadrul summitului NATO din iulie, unde a subliniat că Regatul Unit „nu este Amazon” și că Ucraina trebuie să arate mai multă recunoștință pentru sprijinul oferit de aliați.

Odată cu demisia lui Wallace, Guvernul britanic a anunțat în mod oficial că Grant Shapps, fost secretar al Energiei, va prelua funcția de ministru al Apărării.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *