Ministrul Bogdan Aurescu prezidează masa rotundă “Black Sea Security Summit”, alături de reprezentanți ai Congresului SUA

Ministrul Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, co-prezidează, astăzi, alături de senatorul american Roger Wicker, masa rotundă “Black Sea Security Summit”, organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), la Constanța.

Evenimentul este organizat în premieră în România și reprezintă primul dialog multilateral în această formulă, între aliații regionali și parteneri, pe tema securității în regiunea Mării Negre. La eveniment, participă reprezentanți guvernamentali din România și din statele din regiune, precum și alți parteneri cheie, inclusiv NATO.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va sublinia, în cadrul intervenției sale, rezultatele Summitului NATO de la Madrid și impactul acestora asupra regiunii Mării Negre, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic și acordarea regiunii Mării Negre statutului de regiune de importanță strategică pentru NATO, în noul concept strategic al alianței nord-atlantice.

Totodată, șeful diplomației române va evidenția contribuția României, ca partener strategic al SUA, stat membru NATO și UE, la consolidarea securității și rezilienței regionale. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția eforturile susținute ale țării noastre de a sprijini Ucraina, inclusiv prin facilitarea exportului de produse agricole din Ucraina către piețe din alte regiuni ale lumii, în scopul combaterii insecurității alimentare.

„Selectarea României pentru a găzdui această reuniune reprezintă o reconfirmare a rolului activ pe care țara noastră și diplomația română îl au în configurarea răspunsului comunității euroatlantice la provocările din contextul creat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, se arată în comunicatul MAE.

Comisia SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki) este o comisie guvernamentală independentă, înființată în 1976, pentru a monitoriza respectarea acordului de la Helsinki, din 1975, fiind formată din membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, precum și din reprezentanți ai Departamentelor de Stat, Apărării și Comerțului din Administrația Statelor Unite.

Delegația Comisiei Helsinki, care este prezentă, astăzi, în România, este condusă de senatorul Roger  Wicker, alături de senatorul John Cornyn și reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA, Joe Wilson, Richard Hudson, Ruben Gallego, John Garamendi, August Pfluger și Robert Aderholt.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii