Ministrul austriac de interne: ”Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria”

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat, în această dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen, reiternând poziția Austriei din ultimele săptămâni.

„Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Este o greșeală ca un sistem, care în multe locuri nu funcționează, să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”, a declarat acesta, pentru presa austriacă, înaintea ședinței JAI, potrivit Digi24.

Declarația acestuia a fost făcută cu doar câteva minute înainte de începerea Consiliului JAI, unde miniștrii de interne ai statelor membre vor discuta despre extindere Spațiului Schengen cu Croația, România și Bulgaria.

Germania şi Franţa susţin aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei

Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Reuters.

”Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune”, le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Ea a adăugat: ”Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei”.

La rândul său, ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-a pronunţat în favoarea intrării în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei.

Ministrul ceh: ”Sperăm să luăm azi decizia de a accepta România”

Dezbaterile cu privind la aderarea României nu vor fi ușoare și vor dura mult timp – susține și ministrul ceh de Interne. Totuși, acesta speră că se va ajunge la un acord în privința acceptării României și Bulgariei în spațiul Schengen, în ciuda opoziției din partea Austriei. 

„Sunt sigur că, astăzi, Croația va fi acceptată. Cred că este un mare succes al președinției noastre (la Consiliul UE n.r.) și un mare succes al tuturor dezbaterilor pe care le-am avut”, a spus oficialul ceh.

”Însă, sperăm că, astăzi, vom lua decizia de a accepta România și Bulgaria. Nu va fi ușor. Nu va fi ușor, dar vom face tot ce putem pentru a lua această decizie. Având în vedere situația, dezbaterile vor dura mult timp, dar vom pregăti niște pași și discuții. Sperăm că vom avea succes”, a mai declarat, în deschiderea reuniunii JAI, ministrul ceh, Vit Rakusan.

”După 10 de ani în care nu s-a făcut nimic cu privire la asta, președinția cehă este la câțiva pași de succesul acestei decizii. De la începutul președinției noastre, a fost cea mai mare prioritate pentru noi”, a precizat ministrul ceh.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *