Ministrul Afacerilor Externe cere acțiuni urgente pentru respectarea drepturilor cuplurilor de același sex, conform deciziei CEDO

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a emis o solicitare către Guvern, Parlament și mai multe ministere, cerându-le să implementeze decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Buhuceanu și alții vs România, care vizează protecția familiilor formate de persoane de același sex.

Scrisoarea trimisă Parlamentului, preluată de G4Media, subliniază obligația statului român de a prezenta Comitetului Miniștrilor din UE, până la data de 25.03.2024, informații privind măsurile adoptate pentru a remedia încălcările constatate de CEDO.

În document, ministrul Odobescu subliniază importanța analizei hotărârii Curții până la data de 28.11.2023 și solicită fiecărui minister implicat să își exprime punctul de vedere cu privire la executarea deciziei, luând în considerare competențele instituționale.

Ministerul Afacerilor Externe a trimis astfel de solicitări către Camera Deputaților, Senat, Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei, Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Interne.

În contextul acestei inițiative, merită menționat că pe 23 Mai, CEDO a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român, constatând încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie, conform Articolului 8 din Convenția CEDO. Decizia vine la patru ani de la depunerea plângerii de către 42 de persoane care au acuzat statul român de lipsa recunoașterii și protecției legale pentru familiile lor.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a explicat anterior pentru G4Media.ro că această hotărâre obligă România să adopte o legislație care recunoaște și protejează cuplurile de același sex. În septembrie, CEDO a respins contestația făcută de Guvern în acest caz, astfel încât hotărârea a devenit obligatorie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *