Miniștrii UE au promis sprijin Kievului, dar nu și sisteme Patriot

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană, reuniţi la Luxemburg, au declarat ieri că vor să ajute de urgență Kievul, dar nu au făcut promisiuni concrete în legătură cu sistemele Patriot, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Germania este până acum singura ţară din UE care a promis o baterie suplimentară.

Alte ţări europene, printre care Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia, au, de asemenea, sisteme Patriot, cerute insistent de Kiev.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell a îndemnat statele UE să facă mai mult pentru a ajuta Kievul. „Nu am sisteme Patriot la Bruxelles, sistemele Patriot sunt în ţările membre. Şi depinde de ele să ia deciziile”, a declarat Borrell după reuniune.

Miniştrii UE au declarat și că votul de sâmbătă al Camerei Reprezentanţilor din SUA de a aproba un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina nu ar trebui să ducă la încetinirea eforturile din partea UE.

Dar ţările care au în dotare sistemele Patriot fabricate în SUA au evitat luni să-şi ia vreun angajament.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina are nevoie de cel puţin şapte sisteme Patriot. Se așteaptă decizii suplimentare și de la Grupul Ramstein al ţărilor care furnizează ajutor militar Ucrainei, care se va reuni la sfârşitul acestei săptămânii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *