Miniștrii UE au decis interzicerea din 2035 a motoarelor cu ardere internă. O derogare sub semnul întrebării

Miniștrii UE au aprobat, marți, legislația care prevede eliminarea treptată a vânzărilor de mașini și camionete noi poluante până în 2035, punând capăt rezistenței de ultim moment a Germaniei și a unui grup de state aliate acesteia.

Prețul pentru actul de marți a fost un acord încheiat săptămâna trecută între Comisia Europeană și Berlin, care va duce la publicarea ulterioară a unei legislații tehnice suplimentare care va stabili o soluție pentru combustibilii electronici, o alternativă sintetică mai ecologică la benzină și motorină.

Derogarea, însă, va trebui să fie aprobată în continuare de instituțiile UE. Angajamentul Comisiei de a revizui standardele privind emisiile de CO2 în cazul în care soluția tehnică va fi respinsă va depinde, de asemenea, de aprobarea Parlamentului European și a țărilor membre.

Normele 2035 reprezintă o parte esențială a pachetului legislativ ecologic „Fit for 55” al UE, menit să combată creșterea emisiilor poluante din transportul rutier.

Pe lângă stabilirea obiectivului privind vehiculele nepoluante pentru 2035, legislația UE ridică obiectivul intermediar de reducere a emisiilor pentru 2030, ceea ce va obliga producătorii de automobile să intensifice vânzarea de vehicule electrice în următorii ani.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *