Reuniunea ministerială NATO: Războiul din Ucraina și criza Serbia – Kosovo

Începând de marți, miniștrii de externe ai statelor membre NATO se reunesc la Bruxelles pentru o întâlnire de două zile, având pe ordinea de zi subiecte cheie precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei și tensiunile dintre Serbia și Kosovo.

Potrivit DPA, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că pe agenda discuțiilor se află și „acțiunile destabilizatoare” ale Rusiei în afara Ucrainei. Printre acestea se numără acuzațiile Helsinkiului cu privire la permisiunea acordată de Moscova pentru tranzitul a zeci de migranți fără acte din Orientul Mijlociu și Africa prin Rusia către Finlanda.

O altă problemă majoră ce va fi abordată este escaladarea tensiunilor dintre Serbia și Kosovo. NATO a dispus recent desfășurarea de trupe suplimentare în regiune pentru consolidarea forței de menținere a păcii în Kosovo, după un atac violent asupra poliției kosovare.

Stoltenberg a subliniat importanța menținerii stabilității în regiune, afirmând că NATO este hotărâtă să facă tot ceea ce este necesar pentru a asigura acest lucru.

Miercuri, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, se va alătura discuțiilor pentru a sublinia sprijinul continuu al NATO pentru Ucraina, care se confruntă cu provocări semnificative în contextul conflictului cu Rusia.

Pe lângă acestea, membrii NATO vor discuta despre relațiile cu China și vor aborda problemele din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, întâlnirea este umbrită aderarea Suediei la NATO este încă în așteptare, deoarece Turcia și Ungaria nu au încă ratificat acest proces. Jens Stoltenberg a insistat, îndemnând Turcia și Ungaria să accelereze acest proces înaintea întâlnirii, subliniind că „a venit timpul” pentru a face acest pas crucial în consolidarea securității regionale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *