Sub șocul Trump, reuniunea NATO e despre bani

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO se întrunesc, astăzi și mâine, la Bruxelles pentru a discuta despre sprijinul pentru efortul militar al Ucrainei şi despre angajamentul de alocare a cel puţin 2% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, informează DPA, potrivit Agerpres.

În prima zi, va avea loc o reuniune a aliaţilor Ucrainei, coordonată de SUA.

Discuţiile de la sediul NATO din Bruxelles riscă să fie umbrite de comentariile făcute recent de fostul preşedinte american Donald Trump, care a evocat posibilitatea ca SUA să nu mai apere ţările Alianţei Nord-Atlantice a căror contribuţie financiară este insuficientă.

Statele din NATO au convenit, începând din 2006, să cheltuiască pentru apărare cel puţin 2% din PIB-ul lor, însă numai câteva dintre ele și-au îndeplinit până acum acest obiectiv.

După ce Rusia şi-a extins invazia din Ucraina şi Donbas şi asupra restului teritoriului ucrainean, în februarie 2022, ţările membre NATO – în special Germania – şi-au reafirmat acest angajament.

Parlamentul federal german a aprobat, pentru 2024, un buget naţional ce prevede 2% din PIB pentru apărare.

Pe agenda reuniunii miniştrilor apărării aliaţi figurează şi aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, care mai are nevoie doar de acordul Ungariei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *