Miniştrii de Externe din UE, la Kiev: Miza – 5 miliarde de euro anual, în 2024-2027

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc la Kiev într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina, a anunţat, astăzi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit Agerpres.

„Avem o reuniune istorică a miniştrilor de externe din UE aici, în Ucraina, ţară candidată şi viitoare membră a UE”, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

„Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea şi sprijinul pentru poporul ucrainean”, a adăugat Borrell.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a salutat prima reuniune a omologilor săi europeni la Kiev, spunând că este vorba despre o întâlnire la nivel de ministere, în interiorul viitoarelor frontiere ale Uniunii Europene.

”Este un eveniment istoric pentru că, pentru prima oară, ne reunim în afara frontierelor Uniunii Europene, dar în interiorul viitoarelor frontiere ale Uniunii Europene”, a declarat Dmitro Kuleba, la primirea omologilor săi.

O reuniune cu miză mare

Unul dintre subiectele de pe agenda reuniunii este propunerea lui Borrell de a se lua angajamente pe termen lung pentru finanţarea ajutorului militar pentru Ucraina şi, de asemenea, utilizarea bugetului UE pentru a ajuta la furnizarea de avioane de luptă moderne şi rachete Kievului.

Borrell doreşte mobilizarea a 5 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari) anual în perioada 2024-2027.

Josep Borell a declarat, însă, că nu se aşteaptă ca miniştrii să ia această decizie în cadrul reuniunii de la Kiev, având în vedere că astfel de reuniuni ministeriale informale tind să se concentreze mai mult pe discuţii politice.

Unii dintre miniştrii de Externe din Uniunea Europeană nu se află, totuși, la Kiev, în pofida convocării tuturor celor 27 de către şeful diplomaţiei europene.

Printre miniștrii care se află prezenți se numără cei din România, Bulgaria, Olanda, Portugalia, Belgia, Cipru, Danemarca, Italia, Croaţia şi Franţa.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *