Fără ruși în UE? Mâine se decide interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși

Miniştrii apărării şi ai afacerilor externe din statele Uniunii Europene se reunesc, marți și miercuri, la Praga, unde vor analiza posibilitatea antrenării de către UE a forţelor ucrainene, precum și solicitarea unor state membre de a se interzice accesul turiştilor ruşi pe teritoriul Uniunii Europene, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Mai multe state membre antrenează deja trupe ucrainene, ceea ce le permite acestora să opereze armamentul pe care ţări occidentale îl furnizează Ucrainei. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a oferit, în schimb, puţine detalii despre acest subiect, afirmând doar că trupele ucrainene nu vor fi antrenate în Ucraina.

Tot marți, miniştrii de externe urmează să discute propunerea de restricţionare a dreptului turiştilor ruşi de a vizita Uniunea Europeană, în contextul în care mai multe ţări membre cer interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși.

Preşedinţia cehă a Consiliului UE susţine ideea unei interdicţii la nivelul blocului comunitar pentru turiştii ruși, propunere sprjinită în special de ţările baltice.

Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a anunţat recent că Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia, ţări care au frontieră cu Rusia, ar putea interzice intrarea turiştilor ruşi pe teritoriile lor, dacă UE nu adoptă o restricţie la nivelul blocului comunitar.

Totuşi, Germania şi alte ţări membre resping o eventuală interdicţie generală la nivelul UE. Cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat până acum reticent faţă de impunerea unei interdicţii generale de intrare pentru cetăţenii ruşi în UE, susţinând că asemenea restricţii ar putea face mai dificilă primirea acelor cetăţeni ruşi care se opun invadării Ucrainei.

La rândul său, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a respins ideea unei interziceri complete a intrării cetăţenilor ruşi pe teritoriul UE, susținând că propunerea are şanse mici să obţină unanimitatea în rândul statelor membre.

Viza acordată de oricare stat membru permite accesul cetățenilor ruși în toate cele 26 de state europene membre ale Spaţiului Schengen.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *